Kombucha și SCOBY. Două cuvinte noi într-o singură propoziție pentru majoritatea oamenilor. Împreună, aceste două cuvinte înseamnă un singur lucru – kombucha fermentează cu ajutorul lui SCOBY. Iar dacă ești interesat: Kombucha este o băutură carbogazoasă din ceai fermentat.
SCOBY este , de fapt, „symbiotic colony of bacteria and yeast” sau „o colonie simbiotică de bacterii și drojdie” și este utilizată pentru prepararea cvasului, a chefirului și kombuchei, produsele finale necesitând diferite tipuri de SCOBY. Ce este interesant la SCOBY este faptul că reprezintă cea mai pretențioasă colonie pe care o vom întâlni vreodată. Mai ales aceea pentru kombucha. Fiind un organism viu, SCOBY are nevoie de un anumit tip de hrană pentru a trăi și fermenta. De obicei, este vorba depre zahăr. Dar tipul de zahăr diferă în funcție de tipul de SCOBY.
Pentru chefir – zahăr lactic, lactoză.
Pentru kombucha – zahăr alb obișnuit.
Bineînțeles, urmează întrebarea: dar nu se poate utiliza miere? Și după un studiu aprofundat pe această temă, am constatat că SCOBY nu iubește mierea și nici zahărul brun (din cauza melasei pe care o conține). Am spus eu că este pretențios …
SCOBY adoră zahărul alb, ceaiul negru și, în ultimă instanță, o poți face să supraviețuiască și dacă folosești ceai verde. Unii entuziaști încă încearcă să găsească o soluție pentru ca SCOBY să supraviețuiască cu ajutorul mierii. Personal, eu nu intenționez să încerc. Pentru moment, am fost de acord să utilizez un tip de zahăr bio nerafinat din trestie de zahăr… Și nu îți face griji în privința zahărului, acesta nu este pentru tine, ci pentru SCOBY.
Cel mai mare plus în cazul kombucha este reprezentat de varietatea de bacterii pe care le obții cu ajutorul acesteia, exact ca în cazul chefirului. Mai mult decât atât, este extrem de potrivită pentru vegani, care se îngrijesc de microflora lor intestinală, deoarece este unul dintre puținele produse vegetale fermentate, cu excepția verzei acre. Pentru ceilalți – gândește-te la kombucha ca la un remediu și un mod plăcut de a aduce o varietate de culturi vii la propria microfloră. Iar din câte știi – natura iubește diversitatea.
O regulă care se aplică cu strictețe în cazul microflorei intestinale și care este extrem de importantă pentru sănătate, este numită de unii experți, în glumă, „bacterial powered” & „bacterial sapiens” – „pus în mișcare, hrănit de bacterii”, iar „bacteria sapiens” vine de la homo sapiens. Mai mult despre această temă poți afla aici, și, de asemenea, îți poți face test al echilibrului microflorei intestinale.
Gustul de kombucha este ușor ciudat pentru unii oameni și iubire la prima vedere pentru alții. Eu fac parte din categoria a doua. Kombucha are un gust ușor acid, nu dulce, o băutură puternic carbogazoasă. Exact ca apa minerală sau tonică. Iar prepararea ei acasă este super-ușoară. Pentru aceasta, aveți nevoie de următoarele:
SCOBY (ciuperca de kombucha)
ceai negru sau verde
zahăr și apă
Proporția este poate cel mai important lucru pentru a obține, la final, kombucha.
Dacă este prea multă apă, SCOBY nu este mulțumită.
Dacă este prea puțin zahăr, SCOBY nu este mulțumită.
Dacă nu este suficient ceai, SCOBY nu este mulțumită…
Pentru ca SCOBY să fie mulțumită, folosește:
1 cană măsurată de zahăr
5 cești de ceai, adică 5 pliculețe sau 5 lingurițe de frunze de ceai
Fierbe apa până la 90 de grade și dă-o jos de pe plită.
Adaugă zahăr și ceai (eu folosesc frunze de ceai verde), amestecă și mai lasă 15 minute.
Strecoară frunzele sau scoate pliculețele și lasă să se răcească complet.
Pune SCOBY cu puțină kombucha gata preparată într-un vas din sticlă sau din ceramică și toarnă ceaiul răcit și îndulcit.
Acoperă cu un tifon sau o pânză de bumbac. Trebuie să fie acoperit, dar trebuie să respire.
Lasă la cald timp de 7-10 zile.
O dovadă că SCOBY se simte bine este extinderea sa, cum se vede în fotografia de mai jos, unde SCOBY a ocupat întreaga lățime a vasului în care l-am pus.
Este bine de știut, de asemenea, faptul că, cu cât stă mai mult – cu atât devine mai acru și mai puțin dulce, deoarece SCOBY se hrănește cu zahăr. De aceea, pentru persoanele care nu doresc să consume deloc zahăr (ca mine) sau care au o problemă cu zahărul – pur și simplu, lăsați kombucha să fermenteze mai mult. Eu am lăsat-o timp de 15 zile, dar gustul final nu este pentru toată lumea :))
P.S. Singura problemă care poate să apară în timpul preparării kombuchei acasă poate fi reprezentată de situația în care ceaiul nu fermentează, în el rămânând mult zahăr. Testul este ușor – dacă kombucha ta este dulce, înseamnă că nu a fermentat. Prin urmare, mai așteaptă câteva zile sau verifică dacă nu ai greșit ceva, de exemplu – ai folosit prea puțin zahăr, multă apă sau puțin ceai.
Autor: Nadya Petrova – expert în dietă sănătoasă și echilibrată