Nu sunt multe acele băuturi care și-au câștigat dreptul de a fi denumite sănătoase, iar numărul unor asemenea băuturi carbogazoase se reduce la zero. Cu toate acestea, fiecare regulă are însă excepțiile sale. În cazul băuturilor carbogazoase – kombucha este excepția bună. Unii o numesc „elixirul vieții”, „ciuperca făcătoare de minuni”, dar indiferent de definiție, fără îndoială, kombucha este un hit în domeniul alimentației sănătoase. Băutura fermentată există de milenii, dar a început să devină populară în Europa datorită numeroaselor sale calități benefice.
Ce este kombucha?
Eu am aflat despre kombucha de la unul dintre clienții mei care o lăuda, spunând că este cel mai bun leac împotriva mahmurelii. După aceea, am auzit din nou despre această băutură de la un alt client, care susținea că a slăbit datorită acesteia. Curiozitatea mea a prevalat și am hotărât să înțeleg singur ce reprezintă, de fapt, kombucha. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu un an. Astăzi sunt un adevărat fan al acestei băuturi naturale carbogazoase. Personal, m-am convins că ajută împotriva mahmurelii, hidratând organismul; o folosesc cu plăcere ca digestiv și o recomand liniștit ca mijloc pentru a ajuta digestia și a menține greutatea dorită.
Dacă nu ați auzit încă de kombucha, aici am încercat să adun tot ce este util de știut.
Kombucha este o băutură naturală care se prepară prin fermentarea ciupercii de ceai Kombucha și a ceaiului verde sau negru. Istoria începe în anul 250 î.Hr., atunci când oamenii din dinastia YAN din China au consumat o băutură din ceai fermentat. Au numit-o „elixirul nemuririi”. Câteva secole mai târziu, în Rusia, aceasta a fost cunoscută sub denumirea de „cvas de ceai”, în Austria au numit-o kombuher, iar în America – kombucha. Dar indiferent unde o veți întâlni, numele său poate fi tradus prin ciuperca „făcătoare de minuni”. Ciuperca de ceai este, de fapt, o colonie simbiotică de bacterii și drojdii – grupa de microorganisme care acționează împreună pentru a obține un anumit tip de ferment. Coloniile de bacterii și drojdii din ciuperca de ceai se hrănesc cu zahăr și ceai, formând o băutură vie, bogată în enzime și acizi organici.
Gloria milenară a băuturii kombucha este datorată faptului că aceasta este o băutură fermentată cu un conținut ridicat de probiotice – bacterii bune, care ajută digestia și imunitatea. Beneficiile acestui ceai natural fermentat pentru sănătate sunt numeroase, dar în acest material ne oprim asupra celor care transformă această băutură într-o componentă recomandată în orice regim alimentar echilibrat.
O înghițitură pentru detoxifiere
Kombucha acționează ca un eliminator natural al toxinelor din organism. Atunci când ajunge în stomac, această băutură îl inundă cu enzime digestive și organisme probiotice, care imediat încep să descompună mâncarea nedigerată și produsele reziduale, în același timp distrugând organismele patogene înainte de a pătrunde în sistemul circulator. În timp ce probioticele curăță tractul digestiv, sunt produși acizi organici și vitamine din grupa B, care îmbunătățesc procesul de curățare și echilibrează nivelul de aciditate din tractul digestiv.
Efectul detoxifiant este atribuit în principal acidului acetic din kombucha. Pentru toți cei care se plâng de constipație cronică, se recomandă detoxifierea organismului. Adesea, constipația este un semnal că organismul dumneavoastră are nevoie de purificare, consumul zilnic al unui pahar plin cu kombucha vă va ajuta să faceți față toxinelor acumulate, în același timp, va influența pozitiv starea dumneavoastră de spirit.
O înghițitură pentru o digestie bună
Motivul cel mai important pentru care kombucha ajută digestia este conținutul probioticelor, enzimelor și drojdiilor. Firește, un merit îl are și puterea antioxodantă a acestei băuturi antice, care neutralizează radicalii liberi, care, de asemenea, creează haos în sistemul digestiv. Kombucha este un digestiv puternic. Un pahar înainte sau în timpul mesei contribuie la îmbunătățirea digestiei, la digerarea și asimilarea hranei.
O înghițitură de probiotice în timpul postului
Alimentele și băuturile fermentate au demonstrat beneficiile acestei băuturi pentru sănătate de-a lungul secolelor. Motivul pentru care umanitatea are nevoie de produse fermentate în viața de zi cu zi este unul singur – acesta este cel mai ușor și accesibil mod de a obține probioticele benefice pentru sănătate și de care depinde menținerea echilibrului microflorei intestinale. Cel mai adesea, obținem probioticele din laptele acru, dar în perioada postului, și nu numai, kombucha este o sursă extraordinară de bacterii bune. Conținutul probioticelor din băutură este mult mai ridicat decât cel din laptele acru.
Cum să ne pregătim singuri kombucha
Pentru a pregăti kombucha acasă, aveți nevoie de: 6 linguri cu ceai, 6 căni de apă, o cană de zahăr și, bineînțeles, ciuperca-mamă. Puteți folosi ceai negru sau verde, sau o combinație a celor două, vrac și, în unele cazuri, pliculețe. De o deosebită importanță este faptul ca acest ceai să conțină cofeină, deoarece kombucha se hrănește cu aceasta (la final, ciuperca reduce cantitatea de cofeină în băutura obținută). Zahărul este principala sursă de energie pentru kombucha în timpul fermentației. Utilizați zahăr alb organic. (Dacă utilizați ceai verde, puneți zahăr brun). În procesul de absorbție a zahărului, sunt separați acizii organici și dioxidul de carbon, care asigură gustul astringent acidulat caracteristic băuturii kombucha. Cu cât o lăsați mai mult să fermenteze, cu atât va fi mai mic conținutul final de zahăr în băutura rezultată.
Vestea bună pentru toți cei care nu doresc să pregătească băuturi naturale fermentate acasă este că aceasta este produsă și în condiții industriale, putând-o comanda online de la noi. Data viitoare, când doriți să beți o băutură naturală acidulată fără alcool, amintiți-vă că există o alternativă sănătoasă la opțiunile dăunătoare obișnuite!