• info@kombuchalife.ro
  • 0312295420

Dr. Rayna Stoyanova despre Kombucha

Încă există oameni care nu au auzit acest cuvânt Kombucha… care, deși sună exotic și inovativ, este cunoscut încă din Antichitate.

 

Kombucha este, de fapt, o băutură – un ceai fermentat, la a cărui pregătire a fost folosită ciuperca de kombucha. Se pare că este cunoscută de secole în diferite părți ale lumii, provenind de pe pământurile din China, Coreea și Japonia. De acolo a început răspândirea sa către Rusia prin Mongolia și Siberia și, de câțiva ani, a dobândit popularitate în Europa, și în mod special, în Bulgaria. Sosirea cu întârziere a acestei băuturi miraculoase pe meleagurile bulgărești are drept cauză tehnologia sofisticată de preparare. Retransmiterea diferitelor rețete vine în completare prin transmiterea „din mână în mână” a ciupercii Kombucha, necesară pentru prepararea cvasului de ceai.

 

Studiile privind ciuperca de ceai magică sunt din ce în ce mai numeroase. Cercetătorii ruși, japonezi și englezi au documentat prin numeroase date efectele benefice asupra sănătății umane. Unii dintre autori chiar consideră că un consum regulat de Kombucha are efecte vindecătoare și, nu întâmplător, includ ciuperca în categoria așa-numitelor alimente funcționale, cunoscute și ca super-alimente. Ceaiul kombucha are un efect purificator, detoxifiant și reglator al funcțiilor vitale pentru buna funcționare a organismului.  Deși este numită ciupercă, kombucha este de fapt un mucegai, o cultură simbiotică a unei cantități unice de microorganisme: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Denumirea „ciupercă de ceai” se datorează tocmai proprietății unice a bacteriilor de a sintetiza celuloza, care îmbunătățește suprafața mucegaiului, asemănându-se după structură cu ciuperca oțetului.

 

Kombucha este capabilă să transforme substratul lichid într-o băutură dulce, ușor acidulată și revigorantă. Lichidul utilizat în mod obișnuit este ceaiul negru sau verde cu zaharoză /glucoză + fructoză/. Rezultatul din această fermentație este ceaiul kombucha, un lichid limpede cu o nunață mai mult sau mai puțin de chihlimbar, cu un gust ușor acid /cu gust specific oțetului/ și revigorant. Kombucha conține numeroși acizi organici, în special acidul lactic, acetic, gluconic, glucuronic, acid malic, precum și etanol. De fapt, Kombucha este o băutură – un ceai fermentat, pentru prepararea căruia este utilizată ciuperca kombucha. Se pare că este cunoscută de secole în diferite părți ale lumii, avându-și originile în ținuturuile din China, Coreea și Japonia. De acolo a început răspândirea acesteia.

 

Cvasul de ceai este bogat în enzime active (lactoză și invertază), aminoacizi, polifenoli, crom, fier, fosfor, calciu și sulf. Conținutul ridicat de acid glucuronic și vitaminele B1, B2 și B6 transformă ciuperca de kombucha într-un puternic agent terapeutic și revigorant, chiar și în procesul de detoxifiere, combinându-se cu toxinele din ficat pe care le conduce în sistemul excretor. Iar prezența acidului acetic și a celui lactic-L  împiedică dezvoltarea salmonelei și a anumitor mucegaiuri. Abundența în microorganisme transformă kombucha într-o băutură vie, un adevărat regenerator al florei intestinale, potrivit pentru toți și, mai ales, o sursă unică de probiotice pentru veganii stricți. Termenul „probiotic” înseamnă „pentru viață” și se referă la multitudinea de suplimente alimentare care conțin bacterii vii, numite de altfel microorganisme prietenoase, care distrug celulele dăunătoare din intestine.

 

Un studiu german efectuat pe 479 participanți, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a investigat efectul administrării sistematice a probioticelor asupra sistemului imunitar, a proceselor digestive, a funcționării rinichilor, demonstrând în mod clar o îmbunătățire la grupul de participanți care au utilizat în mod regulat suplimente probiotice. În comparație cu o găletușă de lapte acru care conține kombucha, cvasul de ceai este de departe o sursă mult mai bogată cantitativ și calitativ în organisme probiotice. Ca toate produsele pe bază de fermentație acido-lactică /lapte acru, chefir/, kombucha stimulează regenerarea epidermei. Grăsimile alimentare nemetabolizate care se adună în jurul glandelor sebacee și provoacă bolile acneiforme ajung în focul metabolic al kombuchei, iar pielea capătă un aspect mai curat și mai strălucitor.

 

Concluzia:  Kombucha este o soluție sănătoasă și minunată, o băutură perfectă pentru orice masă și o alternativă mult mai puțin bogată în alcool în comparație cu vinul.

 

Autor: Dr. Rayna Stoyanova – expert în alimentație sănătoasă și student al dr. Dukan, prof. Gautier și al prof. Karel.